Kemik ve Kaslardaki İltihabı Temizleyen Kuşkonmaz

Kemik ve Kaslardaki İltihabı Temizleyen Kuşkonmaz

Güney Avrupa mutfağının vazgeçilmezi iltihap temizleyen kuşkonmaz hakkında merak edilenleri ve pek çok faydasından bahsettik.

İltihap temizleyen kuşkonmaz ülkemizde sıkça tüketilmese de özellikle Güney Avrupa mutfağında bir numara. Alternatif tıptan tutun da süs bitkiliğine kadar pek çok özelliği bulunuyor. Fakat bunların arasında en önemlisi kemik ve kas iltihaplarını temizlemesi.

Kemik ve Kas İltihabı Neden Olur?

Kemik ve kas iltihabı bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Mikroorganizmalar, yaralanma ya da ameliyat sebebiyle olabileceği gibi şeker hastalığı, böbrek rahatsızlığı ve bazı kronik hastalıklar, sigara kullanımı, sürekli kullanılan ilaçlar, diyaliz ve sağlıksız beslenme gibi çeşitli sebepleri de vardır. Her yaş grubundan bireyleri etkileyebilir. Çocuklarda daha çok kol ve bacaklarda görülürken; yetişkinlerde kalça, omuz ve ayak kemiklerinde görülür. Geçmişte tedavi edilemeyeceği düşünülen ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde kolayca tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak her hastalıkta olduğu gibi kemik ve kas iltihabında da erken davranmak önemlidir.

Kemik ve Kas İltihabının Belirtileri

Bazı zamanlarda belirti vermeden ilerleyen bu hastalık ancak tesadüfi bir şekilde fark edilir. Belirti verdiği durumlarda ise çoğu insanda aynı belirtileri verir. Enfeksiyon olan bölgede kızarıklık ve şişlik, kemik ağrısı, harekette kısıtlanma, ateş, terleme veya halsizlik, ishal ya da kabız olma durumu, uçuk veya ağız içi yaraların artışı, geçmeyen baş ağrısı gibi belirtileri vardır. Fakat en belirgin semptom ağrıdır. Vücutta kendi kendine baş gösteren ve geçen ağrılar ciddiye alınmalı ve muayeneden geçilmelidir.

kemik

Kuşkonmaz Nedir ve Ne Gibi Faydaları Vardır?

Kuşkonmaz zambak ailesinin üyelerinden biridir. Halk arasında serçe otu olarak da bilinir.  Asya kıtasının ılıman ikliminde yetişir. Asya, Amerika ve Avrupa mutfaklarında oldukça popüler olan kuşkonmaz, Türk mutfağında yeni yeni yer edinmeye başlamıştır. Şekli filize benzer ve çoğunlukla yeşil renklidir. Beyaz renkli kuşkonmazlar da olsa da onlar karanlıkta yetiştikleri için klorofil içermezler. Mor renkli kuşkonmazlar kanser riskini azaltmaktadır. Konserve olarak da hazırlanabilen kuşkonmazlar, genellikle tomurcuk olarak tüketilir. Sote, kaynatma, buharda pişirme olarak kolayca öğünlere dahil edilebilir. Ayrıca %93’ü sudan oluşmaktadır. Peki kuşkonmazın faydaları nedir?

  • Kuşkonmaz yağ içermediğinden kolesterol yapmaz. Ve kolesterol seviyesini düşürür.
  • Protein ve A, C, B3, B3 başta olmak üzere birçok vitamin deposudur. Lif kaynağıdır, demir ve çinko içerir. İyi bir antioksidan kaynağıdır.
  • İçerisindeki asidik asit ile idrar yollarını uyarır ve idrar yolu enfeksiyonu önler. Böbrek taşlarını çözmede de oldukça faydalıdır.
  • Vücutta bulunan fazla ödemi atmada yardımcı olur.
  • Metabolizma için yararlıdır. Sindirim sağlığında faydalıdır. Mide kanseri önlenmesinde ve hazımsızlıkta kullanılır.
  • Bulantı, yorgunluk gibi akşamdan kalma durumlarına iyi gelir.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • E vitamini sayesinde cilt bariyerinin yenilenmesinde oldukça faydalıdır.
  • Düşük kalorili ve su miktarının fazla olması sayesinde zayıflamaya yardımcıdır.
  • Kadınlarda adet döngüsünde şiddetli ağrıları hafifletmeye yardımcıdır.
  • İçerisindeki lityum sayesinde, uykusuzluk ve depresyona iyi gelir. Hafıza güçlendirir ve östrojen salınımını arttırır.
  • Ayrıca iltihap temizleyen kuşkonmaz, kemik ve kaslarda oluşan iltihapları temizlemede de birebirdir. Kemik ve kas sağlığına da yardımcıdır.
  • Krom minerali sayesinde kan şekeri seviyesini düzeltir ve böylece diyabette faydalıdır. İnsülin salınımını da arttırır.
  • Folik asit içerir ve bu sayede hücre yenilenmesinde yardımcı olur.

Kuşkonmazın Zararları

Kuşkonmazın faydaları oldukça fazla elbette ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken şeyler de var. İçerisindeki pürin maddesi böbrek üstü bezlerini olumsuz etkileyebilmekte. Bu sebeple kronik böbrek hastalarının tüketmesi önerilmiyor. Cilde uygulamadan ya da çiğ tüketmeden önce de alerji testi yaptırılması öneriliyor. Folik asit açısından zengin olsa da hamilelikte bir uzmana danışılmadan tüketilmesi önerilmiyor. Uzmanlar kuşkonmaz tükettikten sonra, gün içerisinde 3 litre su içmenizi tavsiye ediyor.

Kuşkonmaz Nasıl Tüketilmeli?

Kuşkonmaz tüketme yöntemlerinde dikkat edilecek ilk husus kabuğunun sertliğidir. Kuşkonmazın kabuğu ne kadar sertse o kadar tazedir. Seçerken parlak ve nemli yapıda olanları seçmeye özen gösterin. Çorbalarda ve salatalarda kullanabilirsiniz. İltihap temizleyen kuşkonmaz çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir. Ayrıca garnitür olarak da kullanılabilir. Her ne kadar taze yenmesi daha faydalı olsa da turşusunu kurup ya da konserve olarak saklayıp daha sonra da tüketebilirsiniz. Az ya da fazla pişirmekten kaçının.

Kaynak : https://yazarlife.com/kemik-ve-kaslardaki-iltihabi-temizlemek/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pro Line Kedi Kumu

Facebook Messenger Hesap Değiştirme

Video MP3 Dönüştürücü